Saturday, December 4, 2021

Deklarasi Balfour, Titik Permulaan Rejim Zionis Di Palestin

Deklarasi Balfour, yang mengakibatkan pergolakan besar dalam kehidupan orang-orang Palestin, dikeluarkan pada 2 November 1917. Deklarasi itu menjadikan tujuan Zionis untuk menubuhkan negara Yahudi di Palestin menjadi kenyataan ketika Britain secara terbuka berjanji untuk mendirikan “rumah kebangsaan bagi orang-orang Yahudi” di sana.

Ikrar tersebut secara umum dipandang sebagai salah satu pemangkin utama Nakba – pembersihan etnik Palestin pada tahun 1948 – dan konflik yang berlaku dengan negara Zionis Israel. Malah, ia juga dianggap sebagai salah satu dokumen yang paling kontroversial dan dipertikaikan dalam sejarah moden dunia Arab.

Deklarasi Balfour

deklarasi balfour
Arthur Balfour; Deklarasi Balfour

Deklarasi Balfour adalah sebuah ikrar oleh Britain pada 1917 yang menyatakan tujuannya untuk menubuhkan “rumah kebangsaan bagi orang-orang Yahudi” di Palestin. Kenyataan tersebut hadir dalam bentuk surat dari setiausaha luar negeri Britain ketika itu, Arthur Balfour, buat Lionel Walter Rothschild, seorang figura penting dari komuniti Yahudi British.

deklarasi balfour
Lionel Walter Rothschild

Ia ditulis sewaktu Perang Dunia I (1914-1918) dan termasuk dalam terma dari Mandat Britain untuk Palestine selepas kejatuhan Kerajaan Uthmaniyyah. Sistem mandat yang ditubuhkan oleh kuasa Sekutu ini sebenarnya adalah satu bentuk kolonialisme dan penjajahan.

Sistem ini memindahkan peraturan dari wilayah yang sebelumnya dikuasakan oleh penguasa yang dikalahkan dalam perang – Jerman, Austria-Hungaria, Kerajaan Uthmaniyyah dan Bulgaria – kepada pemenang. Dalam erti kata lain, tujuan sistem mandat ini membenarkan pemenang perang untuk mentadbir negara-negara baru sehinggalah dapat mencapai kemerdekaan.

Namun, lain yang terjadi kepada Palestin. Tidak seperti mandat selepas perang yang lain, tujuan untuk Mandat Britain adalah untuk menetapkan syarat bagi penubuhan “negara” Yahudi, yang mana populasi Yahudi ketika itu hanyalah 10 peratus dari jumlah keseluruhan.

Pada awal mandat tersebut, British mula mempermudah imigrasi Yahudi Eropah ke Palestin. Antara 1922 – 1935, populasi Yahudi meningkat dari 9 peratus kepada hampir 27 peratus dari jumlah populasi.

Walaupun Deklarasi Balfour menyatakan “tidak ada yang boleh menjejaskan hak-hak awam dan keagamaan masyarakat bukan Yahudi yang ada di Palestin“, Mandat Britain dibentuk dengan cara untuk mempersiapkan orang Yahudi untuk pemerintahan sendiri, dengan mengorbankan orang Arab Palestin.

Punca bermulanya kontroversi

Pertama, ia direka oleh kuasa Eropah, tentang sebuah wilayah bukan Eropah, yang tidak menitikberatkan kewujudan dan permintaan penduduk asal wilayah tersebut.

Kedua, deklarasi tersebut merupakan salah satu perjanjian penuh konflik oleh Britain. Ketika ia dilancarkan, Britain menjanjikan kemerdekaan Arab dari Kerajaan Uthmaniyyah dalam surat Hussein-McMahon 1915. British juga berjanji kepada Perancis, dalam perjanjian Sykes-Picot 1916, bahawa majoriti Palestin akan berada di bawah pentadbiran antarabangsa, sementara daerah lain berpecah kepada dua kuasa penjajah selepas perang.

Jika difikirkan semula, ia bermakna Palestin akan berada di bawah kuasa Britain dan Arab Palestin yang tinggal di situ tidak akan peroleh kemerdekaan.

deklarasi balfour
David Lloyd George

Ketiga, tentunya kontroversi tercetus disebabkan kenyataan tentang “rumah kebangsaan” baru untuk orang Yahudi, yang sebenarnya membawa maksud “negara baru”. Malah, perjumpaan dengan pemimpin Zionis, Chaim Weizmann, pada tahun 1922, Arthur Balfour dan Perdana Menteri ketika itu, David Lloyd George dilaporkan mengatakan Deklarasi Balfour sememangnya sejak awal bertujuan untuk membentuk negara Yahudi.

Sebab-sebab pengeluaran Deklarasi Balfour

Punca sebenar Deklarasi Balfour sudah menjadi isu perdebatan selama berdekad-dekad. Walaupun ada yang berpendapat bahawa banyak pemerintah Britain pada masa itu adalah Zionis sendiri, yang lain mengatakan bahawa deklarasi itu dikeluarkan dengan alasan anti-Semit, bahawa memberi Palestin kepada orang-orang Yahudi akan menjadi penyelesaian untuk “masalah Yahudi”.

Namun, ada juga beberapa sebab lain yang menjadi konsensus umum:

  • Penguasaan ke atas Palestin adalah kepentingan imperialis yang strategik untuk menjaga Mesir dan Terusan Suez dalam lingkungan pengaruh Britain
  • Britain harus berdampingan dengan Zionis untuk mendapatkan sokongan di kalangan orang Yahudi di Amerika Syarikat dan Rusia, dengan harapan mereka dapat mendorong pemerintah mereka untuk tetap berperang hingga kemenangan
  • Lobi Zionis yang kuat dan hubungan yang kuat antara komuniti Zionis di Britain dan kerajaan Britain; sebahagian pegawai dalam kerajaan itu adalah Zionis sendiri
  • Yahudi dianiaya di Eropah dan pemerintah Inggeris bersimpati dengan penderitaan mereka

Penerimaan oleh orang Palestin dan Arab

Woodrow Wilson

Pada tahun 1919, Presiden AS ketika itu, Woodrow Wilson melantik sebuah suruhanjaya untuk meneliti pendapat umum mengenai sistem wajib di Syria dan Palestin. Siasatan itu dikenali sebagai suruhanjaya King-Crane. Ia mendapati bahawa majoriti rakyat Palestin menunjukkan penentangan kuat terhadap Zionisme, yang menyebabkan para pelaksana suruhanjaya itu untuk mencadangkan pengubahsuaian matlamat mandat.

Awni Abd Al-Hadi

Allahyarham Awni Abd al-Hadi, tokoh politik nasionalis Palestin, mengecam Deklarasi Balfour dalam biografinya, dengan mengatakan bahawa ia dibuat oleh orang asing Inggeris yang tidak mempunyai tuntutan terhadap Palestin, kepada seorang Yahudi asing yang tidak mempunyai hak atasnya.

Pada tahun 1920, Kongres Palestin Ketiga di Haifa menolak rancangan pemerintah Britain untuk menyokong projek Zionis dan menolak pengisytiharan itu sebagai pelanggaran undang-undang antarabangsa dan hak-hak penduduk asli.

Namun, sumber penting lain untuk mengetahui pendapat Palestin mengenai deklarasi itu – akhbar – ditutup oleh Uthmaniyyah pada awal perang pada tahun 1914 dan hanya mula muncul kembali pada tahun 1919, tetapi di bawah penapisan tentera Britain.

Pada bulan November 1919, ketika akhbar al-Istiqlal al-Arabi, yang berpusat di Damaskus, dibuka semula, satu artikel mengatakan sebagai tindak balas kepada ucapan umum oleh Herbert Samuel, seorang menteri kabinet Yahudi, di London pada ulang tahun kedua Deklarasi Balfour: “Negara kita adalah Arab, Palestin adalah Arab, dan Palestin harus kekal Arab.

Bahkan sebelum Deklarasi Balfour dan Mandat Inggeris, surat khabar pan-Arab memberi amaran terhadap motif gerakan Zionis dan hasilnya yang berpotensi dalam memindahkan penduduk Palestin dari tanah mereka.

deklarasi balfour
Khalil Sakakini

Khalil Sakakini, seorang penulis dan guru Jerusalem, menggambarkan Palestin setelah perang itu sebagai berikut: “Bangsa yang telah lama tidur nyenyak hanya akan terbangun jika digegarkan oleh peristiwa-peristiwa, dan hanya bangkit sedikit demi sedikit … Ini adalah situasi Palestin, yang selama berabad-abad telah tidur nyenyak, hingga digegarkan oleh perang besar, dikejutkan oleh gerakan Zionis, dan dilanggar oleh polisi haram [British], dan ia terjaga, sedikit sedikit demi sedikit.

Peningkatan imigrasi Yahudi di bawah mandat menimbulkan ketegangan dan keganasan antara Arab Palestin dan Yahudi Eropah. Salah satu tindak balas popular pertama terhadap tindakan British adalah pemberontakan Nabi Musa pada tahun 1920 yang menyebabkan pembunuhan empat orang Arab Palestin dan lima orang pendatang Yahudi.

Ketibaan pendatang Yahudi di Haifa, Palestin.

Pihak yang terlibat dalam Deklarasi Balfour

Walaupun Britain secara amnya bertanggungjawab atas Deklarasi Balfour, penting untuk diperhatikan bahawa pernyataan itu tidak akan dibuat tanpa persetujuan terlebih dahulu dari kuasa Sekutu lain semasa Perang Dunia I.

Dalam pertemuan Kabinet Perang pada bulan September 1917, menteri-menteri Britain memutuskan bahawa pandangan Presiden Wilson harus diperoleh sebelum pengisytiharan dibuat. Memang, menurut risalah kabinet pada 4 Oktober, para menteri mengingatkan Arthur Balfour yang mengesahkan bahawa Wilson sangat menguntungkan gerakan.

Perancis juga terlibat dan mengumumkan sokongannya sebelum mengeluarkan Deklarasi Balfour. Surat pada Mei 1917 dari Jules Cambon, seorang diplomat Perancis, kepada Nahum Sokolow, seorang Zionis Poland, menyatakan pandangan simpati pemerintah Perancis terhadap “penjajahan Yahudi di Palestin”.

Impak terhadap rakyat Palestin

Rakyat Arab Palestin meninggalkan tempat tinggal mereka setelah dipaksa oleh Zionis.

Deklarasi Balfour secara meluas dilihat sebagai pendahulu Nakba Palestin 1948 ketika kumpulan bersenjata Zionis, yang dilatih oleh Inggeris, secara paksa mengusir lebih dari 750,000 orang Palestin dari tanah air mereka.

Walaupun terdapat beberapa tentangan dalam Kabinet Perang yang meramalkan bahawa perkara seperti itu mungkin berlaku, pemerintah Britain masih memilih untuk mengeluarkan deklarasi tersebut.

Walaupun sukar untuk menyiratkan bahawa perkembangan di Palestin hari ini dapat ditelusuri kembali ke Deklarasi Balfour, tidak ada keraguan bahawa Mandat Britain mewujudkan syarat bagi minoriti Yahudi untuk mendapatkan keunggulan di Palestin dan membangun sebuah negara untuk diri mereka sendiri dengan memberi kesan terhadap orang Arab Palestin.

Ketika British memutuskan untuk mengakhiri mandat mereka pada tahun 1947 dan memindahkan isu Palestin ke PBB, orang-orang Yahudi sudah memiliki tentera yang terbentuk dari kumpulan separa tentera bersenjata yang dilatih dan diciptakan untuk berperang berdampingan dengan British dalam Perang Dunia II.

Lebih penting lagi, British membenarkan orang Yahudi untuk menubuhkan institusi pemerintahan sendiri, seperti Jewish Agency, untuk mempersiapkan diri untuk sebuah negara ketika datang ke negara itu, sementara Palestin dilarang melakukannya – membuka jalan untuk pembersihan etnik Palestin pada tahun 1948 sehingga kini.

Marilah kita sama-sama doakan keselamatan dan kesejahteraan seluruh penduduk di Palestin.

Sumber 1 & Sumber 2

Baca lagi: Asal Usul Perkataan ‘Israel’ Menurut Islam dan Kristian

ARTIKEL BERKAITAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

WISER+

18,147FansLike
22,000FollowersFollow
909FollowersFollow
41,100SubscribersSubscribe
- Advertisment -

Terbaru