Saturday, December 4, 2021

Bukan Sekadar Sapaan, Hari ”Hello” Sedunia Mempunyai Sejarah Tersendiri

Hari Hello Sedunia

Hari ‘Hello’ Sedunia disambut pada 21 November setiap tahun oleh 180 negara untuk menggambarkan kepentingan komunikasi untuk memelihara keamanan dan kesejahteraan.

Pada hari ini, orang digalakkan untuk menyambut dan menyapa 10 orang yang terdekat. Pemenang Anugerah Keamanan Nobel adalah antara orang-orang yang telah mencatatkan nilai Hari ‘Hello’ sebagai instrumen untuk memelihara keamanan dan satu kesempatan yang membolehkan sesiapa di dunia untuk menyumbang kepada proses mewujudkan keamanan.

Hari ini turut disokong oleh hampir 100 penulis, penghibur, dan pemimpin dunia untuk menyambut seseorang dengan baik pada percutian tersebut.

Sejarah Hari ‘Hello’ Sedunia

Hari Hello Sedunia dicipta pada tahun 1973 oleh Brian McCormack dari Arizona State University dan Michael McCormack dari Harvard sebagai tindak balas secara langsung ketika Perang Arab-Israel yang dikenali sebagai Yom Kippur War.

Kedua-dua adik beradik itu mengumpul semua wang yang mereka ada pada masa itu untuk menghantar surat kepada pemimpin sebanyak mungkin dan meminta mereka untuk menyokong percutian baru ini.

Sepanjang tempoh 12 bulan pertama kempen ini, mereka menerima sokongan lebih daripada 15 negara yang berbeza. Kemudian, dalam tempoh 43 tahun yang lalu, mereka telah berjaya mengumpul sokongan tambahan dari 165 negara.

Hari ini merupakan hari yang digunakan oleh orang biasa serta pemimpin dari seluruh dunia untuk menyelesaikan perbezaan darjat antara mereka dengan berkomunikasi dan bukannya dengan konflik. Saudara McCormack juga telah mendapat sokongan yang kuat dari penulis, penghibur dan pemenang Nobel dari seluruh dunia.

Hari Hello Sedunia

Satu-satunya adat sebenar yang dikaitkan dengan Hari ‘Hello’ Sedunia adalah ucapan ‘Hello’ kepada rakan, keluarga dan orang yang tidak dikenali. Mereka yang menyambut hari ini juga perlukan masa untuk belajar bagaimana untuk menyapa dalam beberapa bahasa yang berbeza.

Hari ‘Hello’ Sedunia adalah peluang untuk semua orang di seluruh dunia agar dapat mengambil langkah dalam mewujudkan dunia yang lebih aman antara satu sama lain. Cara utama untuk memulakan perbualan adalah dengan hanya berkata ‘Hello’ kepada orang yang ingin disapa.

Terdapat banyak negara lain menggunakan ucapan hampir sama seperti ‘Hello’. Contohnya, ‘Hallo’ di Afrika, ‘Halo’ di Indonesia, ‘Halò’ di Gaelic dan ‘Halló’ di Iceland.

Sumber 1 & Sumber 2

Baca Seterusnya: Urutan Sebenar Rangkaian Filem Star Wars

ARTIKEL BERKAITAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

WISER+

18,147FansLike
22,000FollowersFollow
909FollowersFollow
41,100SubscribersSubscribe
- Advertisment -

Terbaru