vans
Paul Van Doren (1930 – 2021)

Kisah tentang Vans bermula dengan Paul Van Doren, yang setelah 20 tahun bekerja sebagai pengeluar kasut untuk syarikat Randolph Rubber Shoe, pindah ke California bersama keluarganya dan membuka syarikatnya sendiri, Van Doren Rubber Company.

vans
Adik-beradik Van Doren bersama rakan-rakan kongsi.

Pada tahun 1966, setelah membuat perancangan dan persiapan yang teliti, Vans membuka kedai pertama mereka di Anaheim, California, yang menempatkan pejabat, bilik kilang, bilik pembuatan, bilik jahitan, gudang dan kedai.

Pada masa itu, Vans sedang menghasilkan kasut dek – siluet kasual utama pada masa itu – Vans #44 yang ikonik, sekarang dikenali sebagai Authentic.. Pada hari pertama kedai beroperasi, 12 pasang Vans dibeli pada waktu pagi, dibuat pada hari yang sama untuk diambil pada waktu petang. Berkat tradisi tempatan dan kempen pemasaran bajet rendah, berita mengenai syarikat kasut baru dengan pantas tersebar.

Pada tahun 70-an, dek komitmen jenama terhadap rekaan yang tahan dan tapak kasut ‘wafel’ menyebabkan beberapa nama besar dalam dunia papan selaju di California Selatan memilih Vans sebagai kasut mereka. Pada tahun 1975, Tony Alva dan Stacy Peralta menghubungi Vans dengan beberapa idea reka bentuk untuk memperbaiki rekaan Authentic, yang merangkumi kolar berpad, kanvas tahan lasak, kusyen di tapak dan tumit yang diperkuat, dan dari itu model Era, kasut papan selaju pertama di dunia, diperkenalkan.

Tony Alva

Menjelang akhir tahun 70-an, Vans telah memperkenalkan beberapa kombinasi warna dan corak pada rekaan mereka sekarang, dan juga memperkenalkan siluet Slip-On klasik. Dengan perkembangan kegiatan papan selaju dan BMX di California, Vans dengan cepat berkembang dan sebelum dekad baru tiba, mereka telah membuka 70 kedai di California, menjual ke kawasan lain di Amerika dan dunia melalui peniaga Vans.

vans

Tahun 80-an dipenuhi dengan campuran emosi buat Vans, berkat watak Jeff Spicoli dari Sean Penn yang mengenakan sepasang Slip-On dalam filem Fast Times at Ridgemont High pada tahun 1982 yang menyaksikan jualan antarabangsa meroket naik kemudian bertukar menjadi syarikat yang mengisytiharkan muflis disebabkan masalah kewangan hanya beberapa tahun selepas itu.

vans

Ketika persaingan semakin meningkat, Vans memilih untuk beralih ke pelbagai sukan lain termasuk bola keranjang, bola sepak dan besbol dalam kalangan yang lain, dan walaupun beberapa usaha ini tidak berjaya, portfolio produk jenama itu masih terus berkembang. Pada akhir tahun 80-an, kawalan syarikat bertukar tangan kepada firma perbankan pelaburan yang lebih besar, dan juga akan melihat perubahan dalam cara Vans menjalankan perniagaan mereka, dari pengeluaran hingga usaha pemasaran mereka.

Tahun 90-an kemudian menyaksikan pengenalan pelbagai acara termasuk siri Vans Triple Crown yang memaparkan acara seperti papan selaju, BMX, pelayaran, wakeboard, papan luncur salji, motocross dan super cross dan juga taman papan selaju indoor Vans pertama di Block di Orange County. Pelbagai gaya kasut baru juga diperkenalkan di pasaran sepanjang beberapa tahun ini ketika syarikat terus berkembang dengan pesat.

vans
Vans Digital Triple Crown of Surfing 2020

Pada tahun 2001, muncullah Dogtown and the Z-Boys, sebuah filem karya Stacy Peralta mengenai permulaan bermain papan selaju dan keperibadian yang membantu mengembangkannya, yang dibiayai oleh Vans dan sekali lagi membantu meningkatkan kesedaran mengenai peranan Vans pada awal dunia papan selaju. Tahun yang sama menyaksikan Vans mengendalikan festival jelajah Vans Warped, salah satu festival muzik dan sukan aksi terkemuka di dunia.

Dari “Dogtown dan Z Boys,” kedua-duanya memakai Vans Authentic

Hingga hari ini, Vans terus memberi inspirasi dan mempromosikan budaya yang menjadikan jenama itu, di samping terus menyokong duta besar yang selama ini melakar sejarah syarikat yang terkenal. Melalui pelbagai usaha mereka mendorong kreativiti dan keperibadian, sambil terus mengeluarkan kasut dan pakaian berkualiti tinggi, rekaan kasut yang berpegang pada nilai-nilai teras mereka masih kekal sangat terkenal dengan pelbagai gaya terkini.

vans
Paul dan Steve Van Doren

Sumber 1 & Sumber 2

Baca seterusnya: Kasut-Kasut Vans Paling Ikonik Yang Wajib Korang Ada