Nama Rockefeller sudah tidak asing lagi jika disebut tentang orang terkaya dan paling berpengaruh di dunia. Empayar Rockefeller bermula dari abad ke-18 lagi oleh John D. Rockefeller.

Siapakah John D. Rockefeller?

rockefeller

Ringkasnya, John D. Rockefeller merupakan seorang usahawan dari Amerika Syarikat yang membina kilang minyak pertamanya berhampiran Cleveland dan pada tahun 1870 menubuhkan Syarikat Standard Oil.

Menjelang tahun 1882, dia hampir memonopoli perniagaan minyak di Amerika Syarikat, tetapi amalan perniagaannya menyebabkan berlakunya undang-undang antimonopoli. Kemudian dalam hidupnya, Rockefeller mengabdikan dirinya untuk kedermawanan. Dia akhirnya meninggal dunia pada tahun 1937.

Latar Belakang

Dilahirkan di Richford, New York, pada 8 Julai 1839, John Davison Rockefeller berpindah bersama keluarganya pindah ke Cleveland, Ohio, pada usianya 14 tahun. Seorang yang bekerja keras, dia memulakan sejumlah perniagaan kecil ketika remaja, bermula pekerjaan pejabatnya yang pertama pada usia 16 tahun, sebagai pembantu simpan kira di sebuah syarikat komisen Hewitt & Tuttle.

rockefeller

Pada usia 20 tahun, Rockefeller, yang telah berjaya dalam pekerjaannya, bersama dengan rakan perniagaan, bekerja sebagai saudagar komisen yang menguruskan jerami, daging, bijirin dan barang-barang lain. Pada akhir tahun pertama syarikatnya, mereka berjaya menjana $450,000.

Seorang usahawan yang sangat peka dan bijak untuk tidak mengambil risiko tinggi, Rockefeller melihat peluang keemasan dalam perniagaan minyak pada awal tahun 1860-an. Dengan peningkatan pengeluaran minyak di Pennsylvania, dia memutuskan bahawa mendirikan kilang minyak berhampiran Cleveland, tidak jauh dari Pittsburgh, akan menjadi langkah perniagaan yang strategik.

Pada tahun 1863, dia membuka kilang pertamanya, dan dalam masa dua tahun, ia adalah kilang terbesar di daerah ini. Kejayaan ini meyakinkan usahawan ini untuk mengalihkan perhatiannya sepenuh masa kepada perniagaan minyak.

Standard Oil

Pada tahun 1870, Rockefeller dan rakan-rakannya menubuhkan Syarikat Standard Oil, yang dengan laju berkembang, disebabkan industri minyak yang sedang membangun ketika itu di samping dorongan Rockefeller untuk menyelaraskan operasi syarikat dan menetapkan margin tinggi. Selaras dengan kejayaan ini, Rockefeller atau Standard Oil mula membeli syarikat-syarikat pesaing.

Pergerakan Standard Oil begitu cepat dan menyeluruh sehingga menguasai sebahagian besar kilang di kawasan Cleveland dalam masa dua tahun sahaja. Dengan saiz dan lokasinya yang menyeluruh, Standard Oil kemudian membuat perjanjian dengan syarikat jalan kereta api untuk menghantar minyaknya.

rockefeller

Pada masa yang sama, Rockefeller menceburkan diri dalam perniagaan dengan membeli saluran paip dan terminal, menyiapkan sistem pengangkutan untuk produknya sendiri. Mengawal (atau memiliki) hampir setiap aspek perniagaan, pegangan Standard terhadap industri semakin ketat, dan malah membeli ribuan ekar hutan untuk kayu dan penggerudian dan untuk menyekat pesaing daripada menjalankan saluran paip mereka sendiri.

Penapakan syarikat Standard juga bertambah besar, dan telah membeli pesaing di wilayah lain, sehingga mula menjadi pemain industri dari pantai ke pantai di A.S. dan luar negara. Dalam lebih dari satu dekad sejak Standard Oil digabungkan, ia hampir memonopoli hampir seluruh perniagaan minyak di A.S. dan menggabungkan setiap bahagian di bawah satu payung korporat gergasi, di bawah pengawasan Rockefeller.

Semua yang dilakukan oleh Rockefeller ketika itu membawa kepada monopoli Amerika yang pertama, dan ini akan menjadi petunjuk bagi orang lain dalam perniagaan besar untuk mengikuti jejaknya.

Isu Antimonopoli

rockefeller

Dengan dorongan agresif ke dalam industri minyak, orang ramai dan Kongres A.S. memperhatikan pergerakan syarikat Standard Oil yang nampaknya tidak dapat dihentikan. Tingkah laku monopoli ini tidak dipandang baik, dan Standard Oil dilihat sebagai syarikat yang berkembang terlalu besar dan terlalu dominan, untuk kepentingan umum.

Pada tahun 1890, Kongres A.S meluluskan Sherman Antitrust Act, dan dua tahun kemudian Mahkamah Tinggi Ohio menganggap Standard Oil sebagai monopoli yang melanggar undang-undang Ohio. Selalu selangkah di hadapan, Rockefeller membubarkan syarikat Standard Oil dan membiarkan setiap milikan di bawah Standard dijalankan oleh orang lain. Walau bagaimanapun, kuasa hierarki dan pengawasan yang sama masih dikekalkan.

Pada 1899, hanya sembilan tahun setelah syarikat itu berpeca dalam menghadapi undang-undang antimonopoli, perpecahan tersebut bergabung semula di bawah sebuah syarikat induk, Standard Oil Trust. Namun, pada tahun 1911, Mahkamah Tinggi A.S. menyatakan entiti baru itu melanggar Undang-Undang Antimonopoli Sherman dan tidak sah, dan sekali lagi terpaksa dibubarkan.

Pengakhiran Hidup Rockefeller

rockefeller
Rockefeller Memorial Chapel

Rockefeller adalah seorang Baptis, dan setelah bersara dari menjalankan salah satu perniagaan terbesar di dunia (pada tahun 1895, pada usia 56 tahun), dia mengisi masanya dengan usaha kebajikan, menjadi salah satu dermawan yang paling disegani dalam sejarah.

Kekayaanya membantu dalam pembinaan University of Chicago (1892), yang mana dia memberikan lebih dari $80 juta sebelum kematiannya. Dia juga membantu mendirikan Rockefeller Institute for Medical Research (kemudian dinamakan Rockefeller University) di New York dan Rockefeller Foundation. Secara keseluruhan, dia memberikan lebih dari $530 juta untuk pelbagai asbab.

Bersama isterinya, Laura, mereka mempunyai lima orang anak, termasuk seorang anak perempuannya, Alice, yang meninggal dunia ketika masih kecil.

Rockefeller meninggal dunia pada 23 Mei 1937, di Ormond Beach, Florida. Peninggalannya tidak pernah dilupakan, dia dianggap sebagai salah satu ahli perniagaan terkemuka di Amerika Syarikat dan mendapat penghargaan kerana dianggap membantu membentuk A.S. menjadi seperti sekarang.

rockefeller

Satu-satunya anak lelaki, juga bernama John, meneruskan legasi ayahnya sebagai dermawan sementara bapanya masih hidup dan juga meneruskan warisan pemberian Rockefeller. Semasa Perang Dunia II, dia membantu menubuhkan United Service Organisations (USO), dan setelah perang, dia menyumbangkan tanah untuk ibu pejabat PBB New York City. Dia juga menyumbangkan $5 juta untuk Lincoln Center for the Performing Arts di New York City, membantu dalam pemulihan kolonial Williamsburg, Virginia, dan memberikan dana untuk Muzium Seni Moden.

Memetik kata-kata dari John D. Rockefeller sendiri,

The rich man shouldn’t die rich, the rich man should die having done good things with the wealth that he has created.

– John D. Rockefeller

Sumber 1 & Sumber 2

Baca seterusnya: Filem Motivasi Terbaik Untuk Usahawan Agar Tidak Mudah Berputus Asa