Pada era teknologi yang sedang berkembang, anda bukan sahaja boleh menonton filem tempatan di kaca televisyen dan wayang. Namun kini anda boleh tonton banyak pilihan filem tempatan di platform Netflix.

Berikut adalah lima filem-filem tempatan yang anda boleh layan di Netflix.

1. Duyung (2008)

Pengarah: A. Razak Mohaideen

Barisan Pelakon: Saiful Apek & Maya Karin

Jimmy adalah seorang ahli alam sekitar yang sayangkan haiwan. Dia juga percaya dengan kewujudan ikan duyung yang diceritakan oleh ibunya ketika waktu tidur sepanjang zaman kanak-kanaknya.

Walaupun sedang dihuni oleh penduduk kampung lain, kepercayaan Jimmy dengan ikan duyung telah mengubah hidupnya dan penduduk di sana.

2. Pisau Cukur (2009)

Pengarah: Bernard Chauly

Barisan Pelakon: Aaron Aziz, Maya Karin, Fazura, Shahredza Minhat & Eizlan Yusof

Apa yang akan terjadi apabila mangsa dan pemburu sama-sama terperangkap di atas kapal percutian mewah? Dua orang gadis pisau cukur iaitu Bella dan Intan bertembung dengan tiga orang Datuk, tiga orang isteri Datuk, dua orang anak Datuk, seorang detektif dan seorang peminat setia Bella.

Siapakah yang memburu dan siapa pula diburu? Dalam pelayaran yang penuh kejutan dan kelucuan, apa pun boleh terjadi!

3. KIL (2013)

Akil (Kil), seorang lelaki muda yang tertekan dan melihat bunuh diri sebagai penyelesaian walaupun dia tidak pernah berjaya melakukannya. Kemudian dia bersemuka dengan ‘Biro Tindakan Hidup’ iaitu sebuah organisasi yang akan membantu dia menamatkan hidupnya.

Tetapi selepas terikat kepada terma dan syarat makmal, dia bertemu dan jatuh cinta dengan Zara yang memberinya sebab untuk hidup. Kini Akil mesti berlumba dengan masa untuk membatalkan apa yang telah ditetapkannya sebelum dia dibunuh.

4. Raya Tak Jadi (2011)

Pengarah: A. Razak Mohaideen

Barisan Pelakon: Saiful Apek, Johan Raja Lawak & Jalaluddin Hassan

Filem ini mengisahkan dua orang kawan yang akan meraikan perayaan dan tiba-tiba mereka menjadi penculik.

5. Hikayat Merong Mahawangsa (2011)

Pengarah: Yusry Abd Halim

Barisan Pelakon: Stephen Rahman Hughes, Gavin Stenhouse & Jing Lusi

Hikayat Merong Mahawangsa adalah filem tentang pengembaraan tamadun Melayu, Rom dan Cina. Ia memberitahu kisah perjalanan Merong Mahawangsa yang mengiringi seorang putera Rom untuk bertemu dengan seorang puteri Cina yang cantik pada abad ke-2.

Filem ini menggabungkan unsur-unsur percintaan, pengembaraan, pertempuran dan seni mempertahankan diri.

Sumber 1

Baca Seterusnya: Kisah Sebenar Dari Buku Cinderella Sebelum Diadaptasi Menjadi Filem